Volvo

Volvo V90
Volvo V90

Volvo is een Zweeds automerk welke in 1926 is opgericht als zijnde automerk door Asser Gabrielsson en Gustaf Larson, wie samen werkzaam waren in een kogellager fabriek. Het eerste Volvo model ooit is de Volvo ÖV4 welke in 1927 is gebouwd. Deze auto was de grond zetter voor de Volvo die we deze dagen kennen. Volvo betekend in het latijn letterlijk ‘ik rol’, deze naam werd geregistreerd in 1915 en was in eerste instantie alleen een kogellager fabriek. Maar in 1919 werd de Volvo fabriek overgenomen en omgedoopt tot papierfabriek. Tijdens dat Volvo een papierbedrijf was, stond op een gegeven moment de fabriek in Hisingen leeg. Deze leegstaande fabriek bood aan Asser Gabrielsson en Gustaf Larson de kans om de eerste Volvo auto aan de wereld te tonen.

De groei van Volvo      

Toen Volvo van Gabrielsson en Larson was groeide het merk Volvo in een continue lijn. Volvo hield zich niet alleen bezig met personenauto’s, maar werd ook actief op het gebied van vrachtwagens. In Zweden bestond ook het motorenbedrijf Penta welke gespecialiseerd was in motoren voor de scheepsbouw, welke uiteindelijk gekocht werd door Volvo. Daarnaast nam Volvo ook de versnellingsbak leverancier Köpings Mekaniska Verkstad over. Deze overnames zorgde ervoor dat Volvo volledig zijn eigen auto’s kon produceren. 

Na de tweede wereldoorlog

Volvo P1800
Volvo P1800

Na de tweede wereldoorlog nam Volvo weer een grote stap richting de wereldmarkt van personenauto’s. Deze stap werd gezet met de Volvo PV444. Maar wanneer Volvo pas echt groot werd was nadat Gunner Engellau in 1956 Volvo overnam van Gabrielsson en Larson. Engellau zorgde ervoor dat Volvo sterk aantrad op de Amerikaanse markt. Ook werd er onder de leiding van Engellau twee nieuwe fabrieken geopend, deze fabrieken waren gevestigd in Gent en Göteborg. Als opvolger van Engellau kwam Pehr G. Gyllenhamer wie dezelfde visie van Engellau doorzetten. 

Overname Daf auto’s

In 1974 nam Volvo ook de personenauto afdeling van Daf over, Daf is een Nederlands bedrijf. Daf is nog steeds een Nederlands bedrijf en produceert vrachtauto’s, maar geen personenauto’s meer. Na deze overname werden er Daf-modellen welke waren doorontwikkeld geproduceerd met de naam Volvo erop. Een voorbeeld hiervan is de Volvo 343 welke in eerste instantie de Daf 77 zou worden. 

Sportieve Volvo

In de jaren tachtig gooide Volvo nieuwe deuren voor zichzelf open. Na alleen gezinsauto’s te maken was het nu ook tijd voor een sportieve Volvo. Uit deze onderneming ontstond de eerste Volvo welke voorwielaandrijving heeft, namelijk de Volvo 480 ES. Vanuit deze sportieve Volvo werden later de Volvo 440 en de Volvo 460 op gebaseerd. Nadat Volvo zich volledig ging focussen op de vrachtauto, werd het Volvo personenauto aandeel verkocht aan Ford in 1999. Ford heeft uiteindelijk Volvo weer verkocht aan Zhejiang Geely Holding Group Co, een bedrijf wat ook in bezit was van het Chinese automerk Geely Automobile. 

Veiligheid              

Volvo
Volvo meeting

Ook heeft Volvo een belangrijke rol gespeeld in de veiligheid van auto’s. Volvo was voortdurend en nog steeds de veiligheid van de auto’s aan het optimaliseren. Vele veiligheidseisen die op de dag van vandaag normaal en verplicht zijn, werden door Volvo uitgevonden als extra veiligheid voor zijn eigen merk. Hierbij kun je denken aan driepuntsgordels en de uitvinding van het derde remlicht. Maar ook de vele locaties van een airbag en het hebben van een kinderslot op een auto. Volvo heeft zelfs zijn eigen veiligheidscentrum, welke al redelijk vroeg na het maken van de eerste auto werd opgericht.