toyota

Toyota

In 1937 op 28 augustus werd Toyota Motor Corporation opgericht door Kiichiro Toyoda. Toyota Motor Corporation werd in eerste instantie opgericht als een divisie, van Toyoda Automatic Loom works welke opgericht was door de vader van Kiichiro namelijk Sakichi Toyoda. Sakichi Toyoda was namelijk de uitvinder van het eerste Japanse mechanische weefgetouw, wat destijds een revolutionaire invloed had op de Japanse textielindustrie. 

Kiichiro volgt de voetstappen van zijn vader op als uitvinder zijnde.

De eerste autoproductie   

Toyota
Toyota MR2

Ondanks het automerk Toyota pas in 1937 werd opgericht werd de eerste auto al eerder geproduceerd, de autoproductie van Toyota begon namelijk al in 1933. En het eerste Toyota auto model werd in 1935 werkelijkheid namelijk de Model A1, naast een auto had Toyota ook een vrachtwagen gemaakt namelijk de G1-truck. Na het eerste model auto kwam er al snel een tweede model welke in 1936 gerealiseerd werd. Het tweede model werd gepasseerd op de Amerikaanse Chevrolet en de Dodge.  

De tweede wereldoorlog 

De tweede wereldoorlog was voor Toyota een spannende gebeurtenis. Tijdens deze oorlog produceerde Toyota vrachtwagens voor het Japanse leger. Aangezien Japan deelnam aan de oorlog door een conflict met Amerika. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er twee atoombommen op Japan gegooid, het is bij twee atoombommen gebleven doordat Japan snel daarna capituleerde. Als Japan niet zo snel zou capituleren zou er nog een bom worden gegooid op Japan, deze bom stond gepland om op de Toyota-fabriek gegooid te worden. Aangezien Toyota vrachtwagens maakte voor het Japanse leger was het een belangrijk doelwit, dit had het einde van Toyota kunnen zijn.     

toyota
Toyota Tundra

Toen de tweede wereldoorlog eindelijk voorbij was bleven de gevolgen nog lang na deze tijd zichtbaar. De schade die is aangericht door de atoombommen is nog altijd te zien. Voor Toyota zelf duurde het tot 1950 totdat Toyota de autoproductie weer voort kon zetten, tussen 1945 en 1950 lag de productie stil doordat Japan bezet was door Amerika. Maar tijdens de heropening in 1950 werd Toyota al snel de grootste autoproducent van Japan. 

De internationale beweging van Toyota

Halverwege de jaren vijftig begon Toyota ook de internationale markt te betreden, deze grote stap resulteerde in 1957 in de eerste verkoop in de Verenigde Staten. Het eerste model wat in de Verenigde Staten werd verkocht was een Crown-model, maar daar hield het niet bij op. In 1966 begon Toyota namelijk de wereldwijde markt te betreden, wat gezamenlijk ging met de introductie van de Toyota Corolla E10. Het succes van de Corolla was zelf zo groot dat deze in 1974 de bestverkochte auto ter wereld was.  

Grote mijlpalen voor Toyota 

toyota
Toyota GT86

In het jaar 2000 bereikt Toyota een grote mijlpaal namelijk, de 10 miljoenste auto die wordt afgeleverd door Toyota. Als je denkt dat dit genoeg is, ging Toyota uiteindelijk in 2006 naar een verkoopaantal van een miljoen auto’s per jaar. De omzet en winstcijfers van Toyota in 2017 zijn ook zo slecht nog niet, zo bedraagt de omzet toen 255 miljard dollar en bedraagt de winst 17 miljard dollar.