Wasstraat

De wasstraat is een veelgebruikte dienst om een auto weer schoon op de weg te krijgen, maar is de wasstraat wel zo goed als dat deze aangeschreven staat? Op deze pagina gaan worden de voor- en nadelen van de wasstraat behandeld. En wat een wasstraat precies doet. Op deze manier kun je zelf bepalen of het de juiste keuze is voor jou, of dat je het auto wassen zelf kunt gaan doen. Of zelfs beter een professionele auto detailer kunt inhuren. 

Wat doet een wasstraat 

wasstraat
auto wasstraat

Een wasstraat biedt de mogelijkheid om binnen een korte tijd jouw auto schoon te maken. Het enige wat je moet doen is een programma kiezen, de antenne van de auto af halen en er doorheen rijden. Je kunt kiezen uit meerdere programma’s welke per wasstraat weer verschillend zijn. Zo kun je een standaard pakket kiezen welke alleen de buitenkant van de auto wast, of een pakket waarbij ook de bodem wordt afgespoeld. Maar ook een luxe pakket welke ook nog een beschermlaag op de auto aanbrengt. 

Maar de echte vraag die opkomt bij een wasstraat is: In hoeverre wordt mijn auto echt schoon. Het antwoord op deze vraag is meestal niet het gewenste antwoord. Aangezien de auto in een wasstraat alleen oppervlakkig schoongemaakt wordt. Een wasstraat zorgt er letterlijk voor dat de auto weer schoon lijkt. In zeker zin is dit ook het geval, maar dit is ook zeker in discussie te brengen. Zo is de lak in eerste opzicht weer netjes en schoon, het schoonmaken van de lak is het probleem niet maar het netjes is een ander verhaal. 

Of een wasstraat voor jou een goede keuze is hangt af van het doel wat je voor ogen hebt met jouw auto. Wanneer je deze alleen voor vervoer van A naar B hebt, en er verder geen omkijken naar hebt. Dan is de wasstraat een ideale uitkomst. Maar wanneer je iets meer waarde hecht aan jouw auto en voornamelijk ook aan het uiterlijk, dan is de wasstraat misschien niet zo’n goede keuze. 

De voordelen van een wasstraat     

wasstraat
wasstraat

Zoals net al gedacht werd is de wasstraat een goede uitkomst als jouw auto puur dient om van A naar B te gaan. Daarnaast als je een bedrijf bus hebt kan een wasstraat ook handig zijn, aangezien je het te druk hebt om zelf de bus te wassen. De reden dat een wasstraat dan voordelig is, komt doordat een wasstraat relatief snel een auto schoon maakt van buiten. Wanneer je jouw auto niet een hele dag kunt missen, kun je de auto wel even snel door de wasstraat halen.

Daarnaast is een wasstraat zich steeds aan het ontwikkelen om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Door ervoor te zorgen dat een auto steeds grondiger en veiliger gewassen wordt. Op het veilig wassen van een wasstraat komen we zo op terug. Daarnaast is het ook een goed extraatje dat je bij een wasstraat ervoor kunt kiezen om ook de bodem te laten afspelen. Om zo ook de onderkant van de auto schoon te maken. Tot slot is de wasstraat niet alleen een snelle maar ook een goedkope manier om de auto te wassen. 

De nadelen van de wasstraat  

Wanneer je meer waarde hecht aan de auto dan alleen van A naar B gaat, dan is de wasstraat wellicht niet zo’n goede keuzen als dat je zou denken. De grote reden hiervoor is het veilig wassen van de lak van de auto. Een wasstraat spoelt de auto met een zeep laag, om de auto vervolgens schoon te maken met de bekende was borstels. Op het eerste gezicht lijkt dit een hele onschuldige manier van auto wassen, helaas is dit niet het geval. De was borstels zorgen namelijk voor fijne krassen in de lak, deze krassen worden zichtbaar in de zon. Terwijl deze krassen eigenlijk onnodig zijn. 

wasstraat
was borstels wasstraat

Wanneer je de auto namelijk op een veilige manier wast, kun je een auto krasvrij wassen. Dit betekent niet dat je de krassen eruit wast, want om dit te doen moet je gaan polijsten. Maar met de juiste was methode maak je ook geen extra krassen in de lak. Naast de was borstels worden er ook krasse gecreëerd door een niet zorgvuldig genoeg voorwas. Wanneer je een auto laat detailen wordt de auto eerst in foam gezet om vuil los te weken, om deze vervolgens veilig van de lak af te spoelen. Aangezien een wasstraat ook voor snelheid gaat, duurt deze voorbehandeling te lang. 

Een ander nadeel van de wasstraat is ook dat deze niet overal komt. Het meest voor de hand liggende is het interieur en het motorruim, deze kun je niet even snel door de wasstraat halen. Maar ook plekken waar je minder snel bij stilstaat worden vergeten door de wasstraat. Bijvoorbeeld het grondig reinigen van de velgen, deze worden wel meegenomen maar alleen oppervlakkig. Daarnaast worden alle randjes rondom de auto en onder de auto ook niet goed schoongemaakt, aangezien een wasstraat hier niet goed bij komt. En het laatste puntje zijn de sponningen waar altijd veel vuil achter blijft, maar welke voor een wasstraat onbereikbaar zijn.