auto wassen

Auto Wassen

Wanneer je geen geld hebt om jouw auto te laten detailen door een auto detailer en de wasstraat er sowieso niet in zit. Of als je gewoon liever het lot in eigen handen neemt, dan kun je gemakkelijk zelf je auto wassen. Wanneer je zelf je auto gaat wassen, maar wel hetzelfde resultaat wil bereiken als een echte detailer. Zijn er een paar dingen die je nodig hebt, daarnaast zijn er ook nog een paar handige trucjes.

Benodigdheden 

auto wassen producten
Detail producten

Aangezien je ervoor kiest om niet door de wasstraat te gaan met je auto, wil je de auto zo veilig mogelijk wassen. Want je zit natuurlijk niet te wachten op was krassen. Om het ultieme detailers pakket samen te stellen heb je best veel spullen nodig. Voor alleen een goede wasbeurt heb je al een stuk minder nodig, het is maar net hoever je wil gaan. Later wordt er uitgelegd waar alle benodigdheden specifiek voor zijn.

Onder de benodigdheden voor het wassen van de buitenkant, zijn hiervoor het beste resultaat een paar dingen nodig. Om te beginnen een hogedrukreiniger, voor onder de €100,- kun je al een gangbare vinden. De reden dat je een hogedruk nodig hebt en niet genoeg hebt aan gewoon een tuinslang. Brengt ons bij de volgende benodigdheid, namelijk een foam kanon met speciale foam voor erin. De foam zorgd ervoor dat het vuil wat op de auto ligt, er veilig vanaf gespoeld kan worden. Hoe dit precies gaat komt later aan bod. 

Naast dat je de auto nu veilig kan afspoelen moet deze ook nog gewassen worden. Voor het wassen van de auto heb je twee emmers, een grit guard, een autowashandschoen, autoshampoo en een auto droogdoek nodig. Dit wordt gebruikt voor het wassen van de auto zelf, voor de velgen zijn weer andere spullen nodig. Voor de velgen heb je een aparte emmer nodig, met speciale velgenreiniger en een velgenborstel. Het laatste wat je wil is remstof in de lak. Deze materialen heb je sowieso nodig om de auto zo veilig mogelijk te wassen, met de minste kans op waskrassen. 

Wanneer je naast alleen het wassen van de auto, ook nog een lakcorrectie wilt uitvoeren. Komen er nog een paar dingen meer bij de voorbereiding kijken. De aankomende benodigdheden zijn optioneel bij een wasbeurt, maar onmisbaar wanneer je een lakcorrectie wilt uitvoeren. Zo heb je bij de voorbereiding dan ook autolak klei nodig en anti vliegroest. Wanneer je wil gaan polijsten mag er geen vuil meer in de lak zitten, want dit zal zorgen voor lakschade. 

Na alle voorbereidingen kun je dan gaan polijsten maar wat heb je hiervoor nodig. De duurste investering is een polijstmachine, het voordeel is wel dat deze lang meegaat. Een polijstmachine is zeker zijn geld waard. Naast de machine heb je ook polijstpads nodig en polijstmiddel. Welke pads en polijstmiddel voor jou geschikt zijn is afhankelijk van de auto en de lak. Tot slot heb je uitpoets doeken nodig, het wordt aangeraden om te investeren in goede doeken die hiervoor gemaakt zijn. Aangezien je met deze doeken de restante polijstmiddel van de lak af wil poetsen. Wanneer je dit met een gewone doek doet, is de kans groot dat je krassen maakt in de lak. 

Stap voor stap auto wassen en polijsten          

Afhankelijk van de resultaten die je wil bereiken zijn er verschillende stappen die gedaan moeten worden, of die gedaan kunnen worden voor het beste resultaat. Als je bijvoorbeeld de auto alleen wil wassen, zijn er stappen die je extra kunt doen om er zeker van te zijn dat je auto schoon is. Terwijl je deze stappen sowieso moet doen, wanneer je er voor kiest om de auto te gaan polijsten. In de beschrijving wordt aangegeven welke stap wanneer optioneel is en wanneer niet. Aangezien je zelf de auto wil gaan wassen, gaan we een methode toelichten welke voor minimale waskrassen zorgt. Daarnaast proberen we ook een efficiënte manier van werken mee te nemen in de uitleg.  

De voorbereiding

auto wassen
Velgen reinigen

Voordat je begint met de voorbereiding van de lak, wordt aangeraden om eerst de velgen te reinigen. Aangezien de velgen vol met remstof zitten wil je dit eerst reinigen voordat je de lak gaat schoonmaken. Wanneer je begint met de lak en daarna met de velgen, is de kans groot dat de lak opnieuw gewassen moet worden. Voor het reinigen van de velgen moet je eerst de velgen goed afspoelen met de hogedruk. Vervolgens nevel je de velg grondig in met velgenreiniger en laat je dit heel even inwerken, niet te lang aangezien sommige velgenreinigers heel krachtig zijn. Sommige velgenreinigers kunnen dan schade aanrichten aan de velg, lees eerst goed de gebruiksaanwijzing van de velgenreiniger.  

Je kunt bijvoorbeeld voor het wassen van de ene velg vast de andere velg in nevelen, om zo velg voor velg te wassen. Met de velgenreiniger op de velg moet je nu met een velgenborstel en een washandschoen(welke uitsluitend gebruikt wordt voor velgen), de velgen grondig wassen. Na het wassen moet je de velg grondig afspoelen voordat je doorgaat naar de volgende velg.  

Als voorbereiding moet je beginnen met het foamen van de auto, niet eerst afspoelen aangezien de foam het vuil van de lak losweekt. De foam heeft even de tijd nodig om in te kunnen werken. Tijdens dat de foam zijn werk doet kun je nu ook beginnen met het voorbereiden van het wassen zelf. Zo kun je nu de emmers vast gaan vullen met water en reinigingsmiddel. Voor het wassen van de lak een emmer met water en autoshampoo en een emmer met water en een grit guard. Zodra de emmers gevuld zijn kun je de auto grondig afspoelen, om al het vuil wat losgeweekt is door de foam van de lak gespoeld kan worden. 

Het wassen zelf  

Na de foam behandeling is het nu tijd voor het wassen zelf. Tijdens het foamen heb je de emmers al klaar gezet, dus kun je na het afspoelen gelijk beginnen met het wassen van de lak met de hand. Hou er goed rekening mee dat de spullen die gebruikt worden voor de velgen niet gebruikt worden op de lak, of andersom. De lak dient gewassen te worden met een wash mitt voor auto’s. Deze wash mitt moet tijdens het wassen regelmatig goed uitgespoeld worden, om waskrassen te minimaliseren. De reden dat je twee emmers heb gevuld voor het wassen van de lak, heeft ook te maken met het minimaliseren van de waskrassen. 

De emmer met de shampoo is de ‘schone’ emmer en de emmer met de grit guard de ‘vieze’ emmer. Nadat je met de wash mitt over de auto heen bent gegaan, spoel je eerst goed de waasmit om in de emmer met de grit guard. De grit guard helpt met het uitspoelen van het vuil uit de wash mitt.  Vervolgens haal je de wash mitt eerst weer door de emmer met autoshampoo, om vervolgens weer verder te gaan met het wassen van de auto. Zo herhaal je deze stap totdat de auto schoon is. Na het wassen spoel je de auto grondig af, zodat er geen shampoo resten meer op de auto zit. 

Na deze stap kun je ervoor kiezen of je het wassen wilt afronden, of dat je de extra stappen wilt gaan ondernemen. Wanneer je de wasbeurt wil gaan afronden, is het nu tijd om de auto te drogen. Het drogen van de auto is een belangrijke stap, wanneer je de auto laat opdrogen krijg je allemaal watervlekken op de lak. Voor het drogen heb je speciale droogdoeken nodig, die gebruiksvriendelijk zijn voor de lak. Een handige tip is wanneer je twee droogdoeken hebt, om eerst met de ene droogdoek de auto zo droog mogelijk te krijgen. Om de auto vervolgens nog een keer goed na te lopen. 

auto wassen
Drogen

Een manier waarop je de lak kunt beschermen is aan de hand van een sealant of een wax. Zo zorg je ervoor dat vuil en water minder goed aan de lak hechten. Wanneer je een sealant neemt, kun je deze voor het drogen van de auto aanbrengen. Wanneer je een wax neemt, breng je deze aan wanneer de lak droog is. Bij een sealant nevel je een paneel per keer in met de sealant, en spoel je dit deel van de auto vervolgens goed af. Zo ga je de hele auto rond, daarna kun je beginnen met het drogen van de auto. Bij een wax zorg je er eerst voor dat de lak goed droog is, om vervolgens de wax geleidelijk aan te brengen over de hele auto. Nadat je de auto in de wax hebt staan moet de auto goed uitgepoetst worden, hiervoor kun je een speciale poetsdoek gebruiken die geen krassen achterlaat.

De extra stappen     

Wanneer je verder wil gaan dan een gewone wasbeurt zijn er nog twee stappen die je extra kunt doen. Deze stappen moet je doen wanneer je ervoor kiest om de auto te polijsten. De eerste ‘extra’ stap is vliegroest verwijderen. Door het rijden over de weg en misschien wel langs bouwplaatsen, is de kans groot dat er kleine metaaldeeltjes op de lak komen. Deze deeltjes zijn op het blote oog niet te zien, maar kunnen veel schade aanrichten tijdens het polijsten. Om er zeker van te zijn dat je dit er goed af krijgt, kun je het volgende doen. Voordat je begint met het wassen van de auto (dus na het afspoelen van de foam), nevel je de volledige auto in met anti vliegroest. Vervolgens laat je dit een paar minuutjes inwerken, om vervolgens met de anti vliegroest op de auto de auto te gaan wassen.

De andere ‘extra’ stap is het kleien van de auto. Wanneer je de auto hebt gewassen kun je beginnen met het kleien. Voor het kleien heb je lubricatie nodig die ervoor zorgt dat de klei goed over de lak heen gaat. Klei verwijdert vuil van in de lak vast zit, wanneer de lak hiermee vol zit zal de klei er niet soepel overheen gaan. Door de klei er overheen te laten gaan wordt de lak steeds gladder. Hierdoor komt de klei natuurlijk vol te zitten met vuil, daarom moet je de klei regelmatig om kneden. Op deze manier verzegel je het vuil in de klei. Een handige tip is om de klei in warm water om te kneden, om ervoor te zorgen dat het makkelijker is. Na het kleien spoel je weer de auto grondig af. Als je alleen de auto wast kun je nu beginnen met het drogen en beschermen van de lak. Wanneer je wil gaan polijsten moet je alleen de auto grondig drogen.     

Het polijsten van de lak 

Polijsten
Polijsten

Nu is het eindelijk zo ver om de lak te gaan polijsten. Nadat je alle stappen hierboven hebt uitgevoerd, kun je beginnen met de lakcorrectie. Om te polijsten moet je een polijstmachine hebben met bijpassende pads. Zoals eerder al genoemd is de juiste pad en polijstmiddel combi per auto verschillend. Het doel van polijsten is het verwijderen van de krassen in de lak. Voor het goed kunnen polijsten van de auto heb je goed licht nodig om alle imperfecties te kunnen zien. Afhankelijk van het doel en de staat van de lak, kun je ervoor kiezen om de auto een keer of meerdere keren polijsten. Houd er wel rekening mee dat je ook door de lak heen kunt gaan, aangezien polijsten letterlijk het weghalen van een laagje van de lak is. Ook moet je ervoor zorgen dat wanneer je gaat polijsten, dat er nog geen wax op de auto zit. De wax wil je pas na het polijsten aanbrengen.