Algemeen onderhoud auto’s

Van klein onderhoud tot groot onderhoud, elke auto heeft het nodig. Maar is het ook nodig om al het onderhoud door een garage te laten doen? Of kun je het onderhoud misschien wel zelf uitvoeren? Op deze pagina gaan we onder meerdere categorieën in op verschillende onderhoudswerkzaamheden. Op deze manier kun je zelf bepalen of je iets zelf kunt doen, of dat je het beter aan een monteur over kan laten. 

Wanneer onderhoudt voor jou toegankelijk is of niet, kun je het best zelf inschatten. Deze pagina geeft puur algemene informatie over hoe bepaald onderhoud gedaan kan wordt. De informatie is dus niet per auto of model gespecificeerd. In de uitleg kan wel een merk of model benoemd worden als een voorbeeld. 

Klein onderhoud 

onderhoud
Uitlaat vervangen

Onder klein onderhoud verstaan we het makkelijke onderhoud waar niet veel gereedschap voor nodig is. Zo kun je bij klein onderhoud denken aan het vervangen van een luchtfilter, interieurfilter, het verversen van olie etc. Het enige wat je bijvoorbeeld nodig hebt voor het verversen van de auto, is een ratel met de juiste maat dop, een opvangbak die groot genoeg is en de juiste olie om de motor weer mee te vullen. Olie verversen klinkt heel spannend, maar valt in de werkelijkheid wel mee. Wanneer je niet bang bent voor vieze handen kun je prima zelf de olie verversen van de auto. Let er alleen wel goed op dat je de juiste olie gebruikt om het blok mee te vullen, om te voorkomen dat het blok kapot draait.

Groot onderhoud 

Onder groot onderhoud verstaan we onderhoudt, waar je meer gereedschap voor nodig hebt of waar meer tijd in gaat zitten. Bij groot onderhoud bedoelen we ook een grote ingreep. Voor zo’n ingreep kan meer specialisme vereist zijn. Bij groot onderhoud kun je bijvoorbeeld denken aan het vervangen van de uitlaat, of zelfs het vervangen van de ophanging van de auto.  

onderhoud
Motor vervangen

Voor het vervangen van de vering van een auto heb je ook weer speciaal gereedschap nodig. Wanneer je kiest om dit zelf te gaan doen, moet je ook de overweging maken of de kosten van het gereedschap het waard zijn. Of je moet het gereedschap kunnen lenen. Daarnaast is het bij het meeste grote onderhoud van belang dat je weet waar je mee bezig ben. Bijvoorbeeld bij het vervangen van de veren onder de auto. De veren staan onder veel spanning waardoor het gevaarlijk kan worden, wanneer je niet weet waar je mee bezig bent.